• ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Χρωματική Μελέτη (Συμβουλές – Tips)

Η ζωή μας θέλει χρώμα. Το χρώμα μας δίνει δημιουργική διάθεση να ανανεώσουμε τον χώρο μας ώστε εκτός από λειτουργικός να είναι και χαρούμενος. Αφήστε ελεύθερη την φαντασία σας και διαλέξτε χρώματα τα οποία σας ξεκουράζουν και ταιριάζουν με τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία των δωματίων. Τολμήστε μια χρωματική αντίθεση ή δημιουργήστε ένα έργο τέχνης με τεχνοτροπία βαψίματος σε μια μεγάλη επιφάνεια του σπιτιού σας. Στα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για τους τοίχους -μεγάλες επιφάνειες- είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ουδέτερους τόνους όπως το σπασμένο λευκό -off white- το ανοιχτό μπεζ της άμμου ή το ανοιχτό γκρι.

Μεταξύ του γκρι και του μπεζ, το γκρέζ είναι πάντα επίκαιρο χρώμα και σίγουρα πολύ chic. Αν το επιτρέπει ο χώρος π.χ. πίσω από ένα έπιπλο σαν φόντο, σε εσοχές, στις μικρές επιφάνειες τοίχου που παρεμβάλονται στις ραφιέρες, δεξιά και αριστερά από το τζάκι κ.λ.π. μπορούμε να δώσουμε μια πιο έντονη απόχρωση του κυριώς χρώματος ή να κάνουμε μια διχρωμία.

Ο καλύτερος δάσκαλος για την δημιουργία της πιο επιτυχημένης χρωματικής παλέτας είναι η φύση. Παρατηρείστε τις αποχρώσεις των φυλλωμάτων στα δέντρα και τους θάμνους (π.χ. το λιλά του άνθους της λεβάντας με το λαδί του φυλλώματος της ελιάς) την χρωματική πανδαισία των λουλουδιών με φόντο τις διαθέσεις του ουρανού και θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βασικών χρωμάτων με τις αποχρώσεις τους, με τους αντίστοιχους κωδικούς ώστε να αποφύγουμε τα πειράματα. Θεωρούμε σημαντική την επίβλεψη του διακοσμητή που έχει αναλάβει την χρωματική μελέτη για ένα σίγουρο αποτέλεσμα. Τέλος, δώστε σημασία στις ιδιότητες των χρωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία μας, π.χ. το κόκκινο που ανήκει στην κατηγορία των θερμών χρωμάτων συμβολίζει την δύναμη και δίνει ενέργεια και μεγαλοπρέπεια στον χώρο ή το μπλε που ανήκει στην κατηγορία των ψυχρών χρωμάτων συμβολίζει την αφοσίωση και την ειλικρίνεια και δίνει στον χώρο γαλήνη ηρεμία και σοβαρότητα.